16 oktober 2010

Foderrutiner och magsår

Magsår hos häst är vanligare än många tror. Hästars matsmältning fungerar inte som hos andra däggdjur där det bara produceras magsaft när det kommer föda: Hästens mage producerar magsaft hela tiden, även om det inte kommer någon föda alls. Det är naturligt att hästar betar hela dagen, de äter lite och ofta för att hålla magsäcken fylld största delen av dygnet.
När vi människor ingriper och gör foderrutiner som passar oss, men inte hästens matsmältningssystem, då blir det problem.
Magsaften som produceras angriper slemhinnan och hästen löper risk att drabbas av magsår.

Magsår kan yttra sig på olika sätt. Den kanske presterar sämre, har tappat schwungen, är matt i pälsen eller aptitlös. De kan få återkommande kolik. Även stress och blodmask kan utlösa magsår.
Föl kan också drabbas av magsår, ofta i samband med annan sjukdom. Hos föl syns tydligare tecken på magsår: det gnisslar tänder, saliverar och kan få kolik.
Ett annat symtom på magsår, eller början till magsår, kan vara beteendestörningar, så kallade stereotypa beteenden. Till dessa räknas bland annat boxvandring, vävning, krubbitning, oro och andra tecken på frustration.
Man ska nästan vara tacksam för dessa beteenden då de visar att hästen inte mår bra. Genom användning av exempelvis en krubbitningsrem så hindrar man hästen bara från själva akten, men den mår fortfarande lika dålig.

Åtgärd orsaken, inte symtomen!

För mer info läs
http://hem.s-data.se/tranasveterinar/hstulcus.htm

http://www.hastfolk.se/index.php?option=com_content&task=view&id=213&Itemid=47

http://www.slowfeeding.com/

http://www.equerry.se/doc/upload/pdf/H%C3%A4star%20och%20instinkter%20-%20klar.pdf

2 kommentarer:

  1. Du har med all säkerhet hört talas om "active stable". Det skulle jag vilja ha till Venar.

    Men, du anar inte hur många som är skeptiska till detta. Jag har så svårt att förstå varför man är skeptisk till att hästen får mat så ofta den vill och lite i taget.
    Det de flesta verkar skeptiska till, och som vanligt bottnar det i okunskap, är att de får för mycket mat, att de inte får någon mat om det blir strömavbrott, för lite mänsklig kontakt, bli ohanterade och ouppfostrade......you name it.

    Enligt den nya undersökningen som precis avslutats på SLU och refererats av Hästfocus för något år sedan, innan den var helt klar, hade luftsnappning och krubbitning direkt relation till mage/mat/magsår etc medan vandring och vävning hade med brist eller för mycket motion att göra.

    Visst är det himla intressant?

    Vävning och vandring gick att motbehandla med ett ämne, som drog ner på stresshormonet de hade överflöd av medan det inte gick på krubbitning och luftsnappning. Det bevisade i sin tur att det var olika stresshormon i handlingarna.

    Jag tycker att krubbitarrem borde förbjudas enligt lag och den som refererade undersökningen i hästfocus gick så långt att hon efter att ha läst rapporten sa att det var djurplågeri att använda en sådan och jag är benägen att hålla med.

    Att sedan "min" veterinär senast i somras ville operera Venar för krubbitning eller sätta åt en rem hårt "så han slutar med olaterna" bevisar att veterinärkåren inte alltid är med i svängarna.
    Som sagt, behandla symptomen, eller låt dem hålla på. För det måste de göra om man inte hittar anledningen.

    SvaraRadera
  2. Visst har man hört om active stable, hur bra lösning som helst! Man behöver ju inte ha riktigt samma high-tech lösning som tyskarna använder sig av, det som hela idén baseras på är ju, som du skriver, att hästarna måste röra på sig mera för att komma åt mat, vatten osv.
    Som de gör naturligt när människan inte ingriper och servera tillvaron på en silverplåt...

    Funderade på om man kan göra någon slags gång kring deras lösdrift, det som itne nyttjas idag utan bara är igenvuxet, men där ligger väldigt mycket skräp att plocka och jag är återigen tveksam över hur man ska göra med själva foderhanteringen rent praktiskt.

    SvaraRadera