20 oktober 2010

Active stable

Med anledning av Efwas kommentar kring active stable, naturligt beteende och undvikande av steroetotypa beteenden tänker jag skriva om "active stable", som är ett koncept som i grund och botten kommer från tyskland (som många smarta lösningar!).

Active stable bygger på att göra vardagen lite "svårare" för hästen. Dagens häst i Sverige har det alldeles för enkelt i princip, även de hästarna som har lyxen att få gå ute hela dagarna står mestadels i ett hörn i sin hage och latar sig.

Active stable fungerar på följande sätt: Man gör en lösdrift med lite finesser som exempelvis vandringsleder och foderautomater. Hästarna måste vandra en hel del för att komma till de olika stationerna i hagen: utfodring, vatten, lekplats, rullområde o s v. Precis som i det vilda finns inte allting på en och samma plats, mycket rörelse och aktivitet skapar en förutsättning för hästarna att slippa få långtråkigt och utveckla olater. Fodret delas ut i foderautomater, som exempelvis genom ett chip för varje enskilda indiviv, avläser vilken häst som står vid utfodringen och om samt hur mycket foder den ska få. detta fungerar både med hö och kraftfoder.

Det finns ett fåtal stall i Sverige som har börjat använda det härt systemet och man kan säkert åka på studiebesök för att se detta IRL. Rekommenderas verkligen!
Även om man inte vill ha en lika avancerat lösning, som i sig kanske kostar en del pengar, så kan man tänka på dessa enkla knep vid planering av hage/ lösdrift/ utfodring:
  • Erbjud inte foder/ vatten direkt intill varandra, det ska vara så långt att gå som möjligt emellan hästarnas mest besökta platserna i hagen/ lösdrift
  • Ha fri tillgång på halm på ett rent och skyddat ställe, hästar som har grovfoder att pilla med dygnet runt är mer harmoniska, undviker risken att få magsår och bråkar mindre
  • Med olika "stationer" i hagen, gärna på väldränerat och uppgrusat underlag, undviker man en söndertrampad hage
  • olika underlag skapar dessutom en mer hållbar häst då mjuk, hård, grus och sand tränar både muskler, ligament och sener att bli starkare samt skapar hållbarare hovar som kräver mindre skötsel
  • Man kan vänja hästar vid att gödsla på samma område och därmed undvika foder som blir nersmutsad

Läs mer på Active stable och Active stable sverige samt den här forskningsartikeln från SLU.

3 kommentarer:

  1. Jag har min fjording Larsmindes Victor uppstallad i ett Active stable, på gården Hjärmesta utanför Nyköping. Kan varmt rekommenderas! Han är bara fyra år gammal och motioneras därefter. Jag vill därför inte att han ska stå i box och bygga överskottsenergi. Dessutom så stärks hästen och bygger både muskler och kondition, trots att jag inte rider dagligen, eftersom han rör sig så mkt. i hagen. Dessutom ser utfodringssystemet till att alla hästarna få äta i lugn och ro. Det är inte den häst som står högst i rang som får mest mat. Gå gärna i på stallets hemsida och titta!

    SvaraRadera
  2. Hur skönt som helst att höra, tyvärr finns det inget liknande i närheten, annars skulle jag gärna ha en liknande uppstallningsform :)Ska kika med största intresse! :)

    SvaraRadera
  3. Linda, jag var inne på den sidan och såg en fjording på någon bild. Vad roligt att det var din.

    Om, eller när, jag köper eget stall ska jag garanterat investera en del i detta upplägg. Hoppas man har råd bara.

    SvaraRadera